Kan man droppe høreværnet, når man skruer en lyddæmper på sin riffel eller sit haglgevær? Det korrekte svar er NEJ. Der figurerer artikler og annoncer for tiden med oplysninger om, at når støjen fra et skud dæmpes til 130 dB kan der skydes uden høreværn og uden risiko for høreskader.
Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser skriver i deres branchevejledning om høreskader til bl.a. politifolk og militær – altså folk som professionelt skyder:
Ingen personer bør udsættes for impulsstøj, der overstiger 130 dB(A)-140 dB(A) i spidsværdi.
Spidsværdi vil sige max et sekund.
Nogle riffeldæmpere kan dæmpe helt ned til 100-110 dB (Jæger, nr. 4/2017), mens den nye dæmper til haglgeværer dæmper ned til ca. 130 dB. Det vil sige omkring den spidsværdi, som myndighederne siger er risikabel. Det er samtidig sådan, at du ikke må være udsat for mere end 85 dB på din arbejdsplads, samt at hvis støjbelastningen er 115 dB må du højst belastes 30 sekunder. Den såkaldte smertetærskel er omkring 125 dB. Læs her, hvor meget forskellige ting rent faktisk støjer.
Jeg har netop testet den nye dæmper til haglgeværer til JAGT Vildt & Våben og i den forbindelse målt støjniveauer med hjælp fra Bjørn Petersen, BP Støjmåling, som bl.a. laver støjmålinger ved arbejdsmiljøundersøgelser. Han siger klart, at der skal bruges høreværn ved de støjniveauer vi taler om her. Vi har foretaget målinger ved øret på skytten og 8 meter væk fra skytten. Også på den afstand er støjens peak-niveau stadig meget højt.
Støjpåvirkning er under indflydelse af forskellige faktorer, men generelt er alle eksperter enige om, at risikoen for både akutte kortvarige skader og vedvarende skader som nedsat hørelse og tinnitus er stor, når støjen når op over 125 dB.
Ifølge Høreforeningen er “arbejdspladser rimeligt reguleret på støjområdet, men fritidslivet er uden regler, og der må båttes og hyles uhæmmet. Ødelægger man en andens hørelse forsætligt, kan strafferetslige regler tages op.”
Det sidste vil helt klart omfatte jagt og sportsskydning, men handler altså kun om skader man påfører andre. Vores egen hørelse har vi selv ansvaret for.
Jeg har hørt mange sige, at de ikke generes af skud fra riffel med lyddæmper. Det er værd at bemærke, at det er vanskeligt at vurdere lydniveauer med sin egen hørelse. Et eksempel er en lydmåling vi har lavet på de såkaldte Subsonic patroner fra Gamebore med en udgangshastighed på kun 250 mps overfor en almindelig sportspatron fra Jaguar med ca. 400 mps udgangshastighed.
Min personlige vurdering med Subsonic patronerne er, at de er hørbart mindre støjende end almindelige patroner. Bjørn Petersens måling viser dog, at Subsonic ligger på 133 dB(C) på 8 meters afstand, mens de almindelige sportspatroner ligger på 135 dB(C).
Altså næsten ingen forskel, men i denne forbindelse kan hastigheden have inflydelse på lydens bølgelængde (Herz), som får det til at lyde mindre støjende.
Så selv på dette felt har vi forskellige opfattelser og vi – som i så mange andre forhold – læner os endog meget op ad en forudindfattet opfattelse og holdning. På med hørebøfferne!