Jeg bruger skydebriller med indsats, som er slebet til min styrke ellers kan jeg ikke se vildtet eller lerduen og bedømme afstanden. Jeg har ledt efter briller, hvor styrken ligger i glasset til en overkommelig pris. Det er svært – men læs her om min jagt på de rigtige skydebriller for mig.
Jeg spurgte brugere på Facebook om skydebriller med styrke og det gav mig virkelig mange tilbagemeldinger og de er meget, meget forskellige.
Åbenbart har mange købt hos den lokale optiker, men jeg har spurgt de store kæder og alle fortæller mig, at de ikke leverer skydebriller med styrke i glassene. Så det passer ikke helt sammen.
De fleste kan levere sikkerhedsbriller – også med styrke og nogle med farvede glas.
En de store kæder er meget overrasket over, at det kan lade sig gøre at købe skydebriller hos enkelte af deres butikker, selvom kæden overhovedet ikke handler med dem, endsige producerer dem.
Det er vigtigt at “glas” i denne sammenhæng er polycarbonat – et stærkt “plast”produkt. Det er ikke glas.
Sikkerhedsbrille eller skydebrille?
Min bedste fortolkning er, at mange har været hos den lokale optiker og så har de rent faktisk købt sikkerhedsbriller med styrke i glassene. Det må iøvrigt ikke være glas, men skal være polycarbonat. Det er ikke det samme som skydebriller. De er sikre, men mangler ofte den specielle facon og mulighed for flere farver. Nogle sikkerhedsbriller fås dog med forskellige farver.
En sikkerhedsbrille er ALTID en godkendt brille, der som minimum lever op til europæisk standard EN.166 eller amerikansk standard Ansi Z-87.1, mens en skydebrille godt kan have sikkerhedsgodkendelser, men ikke skal leve op til sikkerhedsgodkendelser. En skydebrille er ofte kendetegnet ved et bredt udvalgt af farvede ”glas”. Farvede glas, der er tilpasset de omgivelser hvor man skal jage/skyde og i en opbygning, samt farvevalg som kendetegner skydebrillerne.
Jeg har talt med folk indenfor branchen og optikere, som alle erkender, at der nemt kan opstå tvivl. Som en af dem siger: “Der stilles krav til godkendelse af sikkerhedsbrillerne, men skydebrillerne behøver ikke have de samme godkendelser, f.eks. efter EU-normer.”
Det er kompliceret og bliver ikke mindre kompliceret af, at generelt er eksperterne enige om at EN 166 godkendelsen også er tilstrækkelig i 99 procent af tilfælde, hvor brillerne rammes direkte.
Når der skal være styrke
Der findes mange briller med EN166 godkendelse i Danmark også med styrke og de kan bruges som skydebriller. Flere reklamerer med, at de har begge godkendelser, men i min research er det kun Wiley X og Pilla, som lægger dokumentation frem om deres EN166 og ANSI godkendelser. Det er altså ikke alle, som enten ikke har disse godkendelser eller ikke har ønsket at udlevere deres testresultater/materiale.
Sikkerhedsbriller er bedre end almindelige solbriller eller dine almindelige briller på jagt eller skydebanen. Det er afgørende, at “glasset” er polycarbonat. Ellers risikerer du, at de splintres og ødelægger dine øjne, hvis uheldet er ude.
Det er også vigtigt, at eventuelle indsatser/clipons er af polycarbonat, da de selv inde bag yderglasset kan splintres ved uheld, hvior der f.eks. kommer stort tryk på ydersiden. Det kan betyde, at mange af de indsatser eller clip ons som er lavet i (almindelig) glas hos danske optikere kan være farlige når de bruges til skydning. De er ihvertfald ikke 100 procent sikre. Så tjek om dine eventuelle indsatser er glas eller polycarbonat.
Mine henvendelser og spørgsmål til optikere og optikerkæder viser også, at når optikere taler om skydebriller taler de udelukkende om briller med indsats. Flere af mine henvendelser om skydebriller med styrke i “glasset” blev besvaret med henvisning til firmaernes modeller beregnet til indsats. For de fleste optikere og brilleproducenter er skydebriller med styrke tilsyneladende bare briller med indsats.
Hvorfor styrke i “glasset”?
Jeg har i en del år skudt med Wiley X skydebriller med indsats i carbonat til mit lange syn. Det er en billig løsning og det er også en god løsning. Men mange os får rigtig svært ved at se/læse tæt på. Og det er indsatsen ikke designet til.
Svagheden i denne konstruktion er : 1) du kan kun få styrke til dit lange syn – altså derude, hvor du skyder. 2) du kan ikke få læsestyrke i indsatsen. Det er for langsynede som mig et problem, når jeg skal trykke ind på skydekortet eller læse på patronkassen eller blot læse noget på papir eller telefon.
Derfor vil jeg gerne vil undgå indsatsen. Jeg tror alle brillebærere er enige med mig i, at vi allerhelst helt vil undvære vores briller, men når vi nu ser dårligt uden dem på næsen vil vi også gerne undgå mere bøvl end nødvendigt, når vi skyder eller er på jagt. En langsynet som mig kan ikke læse tæt på. Det kan jeg med mine almindelige briller, fordi de har flere styrker i samme glas.
Der er selvfølgelig den mulighed, at jeg vælger kontaktlinser og dermed får et kæmpeudvalg af skydebriller. Ja, hvis man kan vænne sig til disse linser er det jo fint, men det er ikke alle, som er linseegnede.
Skydebriller med styrke kan findes
Skal der styrke i skydebrillerne skal det være de modeller, som har to separate glas ligesom almindelige briller. Ikke de store buede “glas”. De buede kan ikke slibes med styrke eller få læsefelt slebet ind. Det er også nødvendigt at få foretaget en synsprøve og udlevere alle tallene til producenten, da mange andre ting end lige plus eller minus er vigtige.
I jagten på et par godkendte skydebriller med styrke – og altså ikke indsats – er jeg stødt på Pillas model 580, som kan fås med styrke. De forhandles af The Gun Room, men skal af gode grunde bestilles, hvis styrken skal passe. The Gun Room oplyser: “De koster fra ca 5.400 kroner med fragt med et sæt glas. Så kan man købe flere sæt osv. Men det er ikke noget vi arbejder så meget i, og kun sjældent sælger”.
Wiley X har flere modeller, som kan leveres med styrke eller flerstyrke i glasset. Det er bl.a. model XL-1, som med et sæt glas med styrke koster 3.879 kroner og med flerstyrke 5.379 kroner. (Begge med den bedste coating). Bestilles hos Wiley X
Eftersom de optikerforretninger, som Facebook-folkene tilsyneladende har købt skydebriller i, ikke sælger skydebriller (ihvertfald ikke officielt eller med kædeorganisationens godkendelse) kan vi gå ud fra, at det er sikkerhedsbriller de fleste sælger.
Nogle skydebriller har det med at ligne motorbriller eller skibriller. Det er klart, at jo større glas des mindre risiko for at få noget i øjet. Det er for så vidt en god ide og gør jo valget meget nemmere for dem, som ikke skal have styrke og udvalget meget større. (Og husk, at i mange af disse er en indsats eller clipon en billig løsning).
Det har betydning, at brillerne sidder så højt som muligt. For at give bedre beskyttelse og fordi vi ofte har hovedet nede ved skæftet, når vi skyder kan en almindelig brilles stel komme i vejen for udsynet.
Den engelske model
I England har jeg fundet JHS Eyewear, hvor ejeren Simon Goldsmith fortæller, at de har overtaget det tidligere Zeiss-skydebriller – altså de “glas” som bl.a. Pilla har brugt.
De sidder rigtig godt og højt på næsen med en gammeldags bøjle bag om ørerne. Her er det først og fremmest sikkerheden og følelsen af at brillerne bliver på hovedet selv i en novemberstorm, der tæller. Og så ligner de vel egentlig bare et par store pilotbriller, der sidder lidt højt på næsen.
Det er også de mest overkommelige priser jeg er stødt på i denne kategori. Et enkelt sæt koster 159,90 engelske pund. Du kan så få et ekstra sæt med en anden farve og spare 40 pund på brille 2.
Min pris leveret hjemme hos mig endte på lige omkring 2.000 kroner inklusiv Postnord gebyr på 160 kroner og importmoms på godt 371 kroner. Hurtig levering selv i Brexit-tider.
Det handler om sikkerhed – ikke udseende
Jeg er også af den opfattelse, at uanset om det er en såkaldt “fin” jagt, så vil jeg ikke gå på kompromis med min sikkerhed. Jeg er ret ligeglad med, om de andre synes jeg ligner RockerLeif eller en skibums med mine gule eller orange briller, for jeg er på den sikre side. Man kan jo også sige, at en redningsvest heller ikke altid matcher det dyreste sejlertøj, men ingen ansvarlige sejlsportsfolk tager på vandet uden redningsvest!
Og helt ærligt. Der er jo heller ikke nogen i dag, som tænker på, at for bare få år siden syntes mange, at det så lidt dumt ud med store ørebøffer på hver side af hovedet på banen eller på jagt. Det er bare sådan det er og vil man bevare hørelsen eller synet er der ingen vej udenom! Endelig skal alle bruge skydebriller på flugtskydningsbanerne i Danmark og høreværn.
Det vigtige med alt sikkerhedsudstyr er, at det – udover at holde os i live og hindre, at vi får skader på øjne og ører – er noget man ikke behøver tænke på, når man har bruger det. Brillerne skal blive siddende, høreværnet skal ikke rode rundt på hovedet o.s.v.
For mig har det også betydning, at jeg kan gå med brillerne hele dagen uden at skifte over til mine almindelige briller. Det samme gælder høreværn, hvor jeg foretrækker de formstøbte, som kan blive i øret.
Ovenstående handler om briller med styrke. For nogle år siden testede jeg skydebriller sammen med repræsentanter for Jægerforbundet – det var Wiley X, som blev udsat for lidt af hvert. Læs testen her