Stålhagl igen, igen – nu med flere facts på bordet

Sandsynligheden for at du dræber fuglen er størst, når du bruger stålhagl, skriver den førende ekspert Tom Roster

Selvom det efterhånden er mange år siden vi gik fra bly til stål her i Danmark er der stadig folk, som mener at bly var bedre og mere effektive.
I tidens løb er der lavet mange forskellige tests af forskellen på hagltyper og den seneste er spritny og fra USA’s førende ekspert på området Tom Roster, som har været med til at teste stålhagl og andre hagltyper i mere end 40 år og bl.a. skriver i magasinet Outdoor Life. Roster anses af mange for at være den førende ekspert på haglpatroner.
Hans endegyldige konklusioner er offentliggjort i februarudgaven af Outdoor Life og der er ingen tvivl og måske endda overraskelse – eller bekræftelse på hvad mange allerede følte sig overbevisre om:
stålhagl er bedre end bly!
Tom Rosters undersøgelser er lavet med flere forskellige samarbejdspartnere og denne nyeste test er ret overbevisende:
Der er skudt 26.000 gæs, ænder, fasaner og andre fugle med mange forskellige geværer og fuglene er dissekerede og røntgenfotograferet og der er data på skudafstande m.m.Tom Roster har desuden testet ialt 25.000 patroner, som en del af forsøget/undersøgelsen. Og
derefter konkluderer Tom Roster, at der ikke kom flere anskydninger med stålhagl! end med bly eller andre “bløde” hagl. Skudafstandene var mellem 25-45 meter. Undersøgelsen viste, at der var 34 anskudte fugle pr. 100 når det var stål, mens der var 42 anskydninger med Bismuth.
Der skulle flere flere patroner til med stål, hvilket ifølge Roster skyldes at stålhaglsværmen er tættere og mere koncentreret end bly. Ergo skal der skydes mere præcist.
Ingen af deltagerne i den store undersøgelse vidste om de skød med stål, bly eller andre hagltyper.

Stål: større hagl

Som de fleste her i landet ved af erfaring så viste undersøgelsen også, at med stål skulle der bruges større hagl end med bly. Og oversigten over de mange skud viser også, at med stål har de fleste boringer i geværerne været 1/4 og 1/2, som vi anbefaler her.

Tom Roster har i mere end 40 år testet haglgeværer og ikke mindst patroner. Hans metode er den samme som jeg bruger ved test: at skyde på en skive på forskellige afstande og med forskellige patroner og chokes.


Tom Roster har gennem årene skudt tusindvis af skud på testskiver af samme type, som jeg benytter ved testskydninger. Ikke overrasksende viser hans test, at der skal et minimum af hagl til i centrum af skiven for at skuddet er dræbende. På Tom Rosters skema i artiklen fra Outdoor Life kan du selv læse, hvad han er nået frem til.

Også Tom Roster melder sig blandt professionelle testere af haglgeværer og patroner med en opfordring til at indskrænke brugen af chokes til 1/2 og 1/4.


Han kommer med en interessant holdning til valget af chokes ved stålhagl. Den er naturligvis baseret på, at i USA har man ikke de maksimum afstande, som vi bliver anbefalet i Danmark.
Han fremhæver at 1/2 og 1/4 chokes giver uens skudmønstre på den anden side 35-40 meter, Men holder vi os til vores begrænsninger på maks. 25 meter har det jo ingen betydning. På vores afstande er haglsværmen i en passende størrelse uden de store udsving.

Nej tak til magnum

Den store undersøgelse viser også, som jeg bl.a. har skrevet om i flere artikler, at de moderne magnumpatroner og ekstra magnum ikke dræber flere fugle – tværtimod.
I stedet var der en betydelig øgning af rekylen og spredning af haglene uanset hvilke af de kraftige ladninger og hastigheder der blev testet. Det er også ting vi kender til herhjemme, samtidig med at her er de fleste bøssemagere imod de kraftige ladninger, da de også medfører unødvendigt slid på geværet. Selv nye geværer har ikke godt af alt for megen power og for høj hastighed i patronerne.
Til slut melder Tom Roster sig også hos os, der maner til sund fornuft når det drejer sig om stålhagl, stærke ladninger og høje hastigheder: “Drop alle rygterne, sladderen og internet diskussioner om stålhagl. Brug den og din tillid til dig selv og succes på jagt blive bliver bemærkelsesværdigt bedre.”

Du kan læse artiklen fra Outdoor Life i sin helhed her

Dette indlæg blev udgivet i Artikler om våben og skydning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.