Siden 2009-10 har den engelske organisation Game & Wildlife Conservation Trust haft et projekt kørende med at finde ud af hvor snepperne egentlig flyver hen, hvor langt de flyver og måske finde et svar på mystikken omkring skovsnepperne.
Det er lederen af projektet Dr. Andrew Hoodless, som er primus motor og han har sammen med en lang række frivillige fanget og mærket snepper over det meste af England, Skotland og Wales siden 2009-10. Lige nu er 27 skovsnepper udstyret med en sender på ryggen så de kan følges, og gennem årene har det givet mange nye oplysninger.
Man har altid vidst, at snepper flyver langt, men i 2010 afslørede en sattelit-sneppe, at den havde tilbagelagt 6100 kilometer fra England til Rusland. Dobbelt så langt som man hidtil havde regnet med.
Fangsten af snepperne foregår selvfølgelig i træktiden og om aftenen/natten. De gode sneppe-fangere kan fange op til 10-15 snepper sådan en nat med deres net, som for det meste ligner halvstore fiskenet, som dem børnene bruger. Så bliver sneppen hurtigt vejet, køns- og aldersbestemt og udstyret enten med en ring på benet eller med en sattelit-sender.
Selve senderen er ikke ret stor. Den “monteres” på ryggen af sneppen, så den ikke generer fuglen når den flyver. Senderen er afhængig af sollys til opladning og det har gennem tiden givet folkene bag projektet grå hår og bange anelser. Ind imellem mister de forbindelsen, så er der to muligheder: sneppen er død eller også er strømmen gået. Heldigvis kan senderen oplade sig selv og der er mange eksempler på, at forbindelsen bliver genoptaget – ofte med overraskende meldinger fra fuglens nye opholdssteder.
Sneppen her til venstre er Woody – nu kendt som Woody 1. Jeg valgte for nogle år siden at være sponsor på projektet og faldt for Woody, som jeg så fulgte på nettet. Desværre er Woody væk. For mit vedkommende blev det i sneppejagten nødvendigt at følge snepperne – og især Woody på det kort GWCT har på hjemmesiden, så man kan se hvor fuglene flyver. På et af kortene kunne jeg se, at Woody næsten må have fløjet og rastet i min daværende plantage med en god sneppejagt. Heldigvis var han – måske – en af de snepper jeg skød forbi det efterår. Jeg er ikke sikker på, at jeg ville kunne bære, at det skulle være mig, der sluttede Woody’s transmissioner fra sin færd ude i verden. (Sidebemærkning: man skal aldrig give vilde dyr navne….:-)
UPDATE 23.august 2015: se hvor snepperne er lige nu. Se også, at en enkelt fugl har tilbagelagt over 7500 km fra Somerset til Rusland….
Se selv kortet hos GWCT Woodcock Watch.
Der er også en side på Facebook, som hedder The Woodcock Network
Endelig vil jeg opfordre til at hjælpe ved at være sponsor
Jeg har tidligere skrevet om snepper her på bloggen